Studiotillbehör

Fototillbehören i studion

En sida om fototillbehören som används främst i en fotostudio; studioblixt, paraplyer, softboxar, rullstativ, bakgrunder, etc.

Studioblixt

Ett blixtaggregat som används vid studiofotografering. Eftersom det sällan flyttas och ansluts till nätspänning kan det göras kraftigt och storleken är inte lika viktig. Det har anslutningar för olika typer av utlösning, både via kabel, optiskt och trådlöst. Flexibiliteten är stor och justeringsmöjligheterna många, effekt, inställningsljus som visar hur skuggorna faller på motivet, olika fästen för paraplyer och softboxar som modifierar ljuset, fäste för stativ, etc. Studioblixten är oftast monterad på ett speciellt, kraftigt ljusstativ som ibland går på hjul för att vara lättare att flytta. För en porträttfotograf i studio är studioblixten hans viktigaste fototillbehör.

Blixtar

Paraply

Paraply är ett av flera sätt att mjuka upp ljuset från en blixt. Ett direkt, omodiferat blixtljus blir hårt och ger kraftiga skuggor med skarpa kanter. Ett paraply är ett sätt att mjuka upp ljuset, kasta det i flera olika riktningar för att på så sätt minska risken för störande skuggor. Hur paraplyet används beror på vilken färg det är, vissa har en guld- eller silverfärgad insida. Då dessa används vänder man blixten ifrån motivet och studsar blixtljuset i paraplyet tillbaka mot motivet. Ett vitt paraply kan användas på samma sätt, men vanligare är att man använder detta på samma sätt som en softbox, alltså genom att ljuset får gå igenom det vita tyget med blixten vänd mot motivet. Som fototillbehör räknat är paraplyet viktigt, som ett av flera sätt att modifiera blixtljus.

Paraply_svart_vit Paraply_vit

Softbox

En softbox är ett annat sätt att modifiera blixtljus. Det är en låda av tyg som har ett antal svarta sidor och en vit. Den vita sidan vänds mot motivet och eftersom ljuset måste passera det vita tyget diffuseras det åt olika håll, och ger därför mjukare ljus på motivet. Den vanligaste formen på en softbox är kvadratisk eller rektangulär, men även åttakantiga finns. På vissa softboxar sätter man ett sk raster som hjälper till att styra ljuset mot motivet. Som fototillbehör är även softboxen mycket viktig, och vid porträttfotografering används ofta en kombination av paraplyer och softboxar för att belysa motiv och bakgrund.

Ljusstativ, rullstativ

Stativet till en studioblixt är kraftigt och stabilt. Eftersom det sällan flyttas ut ur studion är vikten av underordnad betydelse och funktionen kommer i första hand. Många går på hjul, just av anledningen att det ska gå snabbt att ställa om mellan olika motiv eller olika ljussättningar.

Stativ för blixt eller reflexskärm
Stativ för blixt eller reflexskärm
Bomstativet gör att man kan ha blixten ovanför motivet utan att störas av stativben
Stativvagn med hjul, för att kunna flytta runt stativ med blixtar i en studio

Bakgrunder

I en studio används ofta ett system för bakgrunder, som kan varieras snabbt och enkelt mellan olika bakgrundsfärger och/eller mönster. Bakgrunderna är i allmänhet antingen av tyg eller av papper. Pappersvarianten sitter på en stor rulle på väggen och rullas ut allteftersom den går sönder eller blir smutsig. Att kunna variera bakgrunden på sina bilder är viktigt och eftersom studiofotografen inte kan byta miljö så är bakgrunderna ett viktigt fototillbehör för denne.

Bakgrundsstativ med vid bakgrund

Bakgrundsljus

Om man vill ta så kallade high-key-bilder, med mycket ljus, och få bakgrunden att bränna ut helt så behöver man belysa den. För att belysa bakgrunden utan att få för mycket ljus på motivet kan man använda en diffuserskiva för att styra ljuset. För att belysa bakgrunden passar vanliga speedlight-blixtar jättebra

Diffuseringsskiva på speedlight