Övrigt

Övriga fototillbehör

Här hittar vi fototillbehör som inte passar in under de övriga rubrikerna, dvs kamerastativ, kameraryggsäckar, etc.

Kamerastativ

För många typer av fotografer är kamerastativet deras allra viktigaste fototillbehör. Tex naturfotografer, som ofta vill ha stort skärpedjup i sina landskapsbilder, och därmed använder små bländare och får långa slutartider. Då är stativet nödvändigt för att undvika skakningsoskärpa. Stativen kan i huvudsak delas upp i två huvudtyper, enbensstativ (monopod på engelska, används även på svenska) och trebensstativ (tripod på engelska, används sällan på svenska). Enbensstativet har som namnet antyder, ett ben. Det är lätt att bära och snabbt, lätt och smidigt att ställa om mellan olika motiv. Dock är det inget som ger mycket stadga och man måste givetvis även hålla i kameran. Därför är typen lämplig för sportfotografer, naturfotografer som tar bilder av vilda djur, etc. Trebensstativet är stadigt, rejält och stabilt. Det stödjer kameran och man kan lämna den och den står ändå stadigt utan problem. Nackdelen är att det är tungt och att det tar lite längre tid att montera upp och att ställa om till andra motiv. Kamerastativet är också ett av de dyraste fototillbehören för de flesta av oss. Eftersom användningen skiljer sig så mycket åt så rekommenderar vi alla att ha ett enbensstativ och ett trebensstativ. En bra sida med mer information om kamerastativ är www.kamerastativ.n.nu

Kamerastativ, ett vanligt fototillbehör
Kamerastativ

Kameraryggsäck

Kameraryggsäcken är ett annat viktigt fototillbehör som inte heller passar in under någon av de tidigare rubrikerna. När intresset växer, utrustningen blir större och större och man kanske skaffar sig ett rejält kamerastativ, så börjar man få ett problem: Det är svårt att få plats med allt i en kameraväska. Bär man sin väska en längre stund får man ofta ont i axeln, har man sitt stativ med sig får man vanligtvis bära det i handen eller i en separat väska. Kameraryggsäcken är en klart bättre lösning på problemet. Man får då ordentligt med plats, man får rejäla fästen för kamerastativ på utsidan, bärsystemet är ergonomiskt riktigt och har förutom två vadderade axelremmar även ett midjeavbärarbälte. Regnskydd är inbyggt i de flesta moderna ryggsäckar, men lite beroende på stativets storlek kan det vara en bra idé att ha ett regnskydd även till det. Skaffa ett par bra väskor och en rejäl ryggsäck till dina fototillbehör, om de ligger kvar hemma är de inte värda sitt pris…

Kameraryggsäcken, ett viktigt fototillbehör
Kameraryggsäck Bilora All Season Adventure I

 

Gömslen

För naturfotografen är gömslet en naturlig del i fotograferandet. Gömslet gör att fåglar och andra djur inte skräms bort av fotografen och dess utrustning. Gömslet är i allmänhet kamouflagefärgat och har olika egenskaper och funktioner som gör att det är lätt att sitta i det och möjligt att ha kamerastativ med monterad kamera. I regel använder man teleobjektiv vilket gör att man behöver stabila kamerastativ med rejäla stativhuvuden, vilket det finns plats för i gömslet. Vissa gömslen har en inbyggd stol, vilket kan vara en fördel, men som också begränsar användningen en aning. Andra har gott om plats och vissa har även golv, vilket ger möjlighet att sova i gömslet oavsett underlag. Vid vissa typer av naturfotografering, som orrspel, är det viktigt att sova i gömslet för att börja fotografera i soluppgången. Om man går till spelplatsen i gryningen skrämmer man i allmänhet upp orrarna i träden och spelet begränsas eller uteblir helt.

Gömsle för naturfotografering med ståhöjd
Gömsle med ståhöjd, för naturfotografering
Gömsle med golv
Gömsle med golv som är lämplig att sova i.

Reflexskärm

Reflexskärmen är ett tillbehör som används för att reflektera ljus från en ljuskälla åt ett annat håll. Det kan till exempel vara om man utomhus har solen från ena sidan, så vill man lätta upp skuggan på andra sidan på något vis. Då kan reflexskärmen vara rätt verktyg. På många reflexskärmar finns också en möjlighet till diffusering, alltså att låta ljuset passera igenom ett tyg och på så sätt mjuka upp det och minska hårda skuggor.

Reflexskärm för diffusering av solljus

Powerbank

När man är ute i fält med sin kamera så använder man ofta andra batteriförbrukare också, till exempel sin smartphone. Moderna telefoner har en förmåga att dra ganska mycket ström och batteriet räcker inte länge. Då kan en powerbank vara en riktig räddare i nöden. Det är i princip ett litet batteri som har en Micro-USB-port för laddning och en vanlig USB-port för att ta ut laddström. Anslut din vanliga laddkabel med Micro-USB eller iPhone-kontakt och du kan ladda din telefon eller mp3-spelare.

powerbank_01

Solcell

Vill man ta ytterligare ett steg så kan man skaffa en solcell och montera den någonstans där den kan laddas under tiden man rör sig, till exempel på kameraryggsäcken som på exemplet. Solceller med USB-utgång finns att få tag i till rimliga priser och i rätt storlek. Eftersom man inte alltid blir utan batteri i sina förbrukare när solen är uppe så kan det vara praktiskt att kombinera solcellen med en powerbank som laddas upp av solcellen och som sedan kan ladda din förbrukare.

solar_panel_03

solar_panel_05 powerbank_02