Kameratillbehör

Kameratillbehör, fototillbehör på kameran

Det finns en mängd olika fototillbehör som monteras på kameran, och som istället brukar kallas kameratillbehör.

Kamerafilter

Kamerafilter kan ha väldigt olika egenskaper och syften. Dels har vi UV-filtret som fungerar som ett rent skydd för objektivets frontlins. Dels så tar det bort skadliga UV-strålar i ljuset som annars kan ge upphov till ett fenomen som kallas haze, oskärpa pga att ljuset i UV-spektrat bryts i frontlinsen. Dels så är det ett skydd mot fysisk åverkan på linsen, om man råkar repa eller stöta till glaset så är det klart billigare att byta UV-filter än vad det är att byta frontlins. Cirkulära polarisationsfilter, eller CPL som de också kallas, ökar kontrasten mellan moln och himmel, hav och landskap, osv. ND-filtret är ett annat kamerafilter som ger den effekten att det mörkar ner hela bilden. Det kan vara en fördel när man i en ljus miljö vill ha kort skärpedjup och därmed en stor bländare. Om inte den snabbaste slutartiden är kort nog så blir bilden överexponerad. Det är här ND-filtret kommer in och mörkar ner hela bilden och gör det möjligt för fotografen att välja de inställningar den vill. Starfilter ger en stjärna på varje ljuskälla i bilden med olika antal uddar, star 4 ger en fyruddig stjärna, osv.

Fototillbehör, UV-filter 72mm
Kamerafilter av UV-typ

Trådutlösare

Trådutlösaren är ett sätt att utlösa kameran utan att ta i den. Det är lämpligt att använda en när man har kameran på ett stativ, då man annars riskerar att överföra skakningar till kameran när man trycker ned avtryckaren. Ett fototillbehör som alla måste ha i sin kameraväska enligt min åsikt. Äldre typer av trådutlösare var bara en wire som tryckte på avtryckarknappen. Idag är det en elektrisk brytare som ansluts till ett särskilt uttag på kameran, och på så sätt får man fokusering på halvtryck och sedan avtryck.

Trådutlösare_JJC
Exempel på trådutlösare

Kamerabatteri

Ett eller ett par extra kamerabatterier är något som rekommenderas i varje kameraväska. Anledningen är enkel, om batteriet tar slut spelar det ingen roll hur bra kamera man har, den fungerar inte ändå. Det finns en mängd olika prisnivåer på kamerabatterier, från originalen som ofta är ganska dyra, till riktigt billiga och ofta dåliga batterier. Ett fototillbehör du inte bör glömma!

Extern blixt

Den externa blixten är ett blixtaggregat som monteras i kamerans blixtsko. Den är dels ofta betydligt kraftigare än vad kamerans inbyggda blixt är, ledtal 13 är vanligt på inbyggda blixtar och externa kan ha upp mot ledtal 58, dels är den flexiblare då det ofta går att vrida blixthuvudet både horisontellt och vertikalt. Det gör att man kan tex slå blixtljuset i taket i ett rum med vita väggar och vitt tak, och på så sätt få en enorm bouncer som lättar upp ljuset och sprider ett fint, naturligt ljus på objektet. En extern blixt är ett fototillbehör som jag inte gärna vill vara utan.

Extern kamerablixt MeiKe Extern kamerablixt MeiKe Extern kamerablixt MeiKe

Blixtstyrning

Om man vill ha sin externa blixt på något annat ställe än i kamerans blixtsko så vill man kunna kontrollera den. För detta finns det idag system med sändare och mottagare där man via radio kontrollerar och utlöser blixten. Man kan kontrollera blixtens styrka, zoom och ställa om den mellan olika driftslägen. Finns med och utan TTL, blixtautomatik. En blixtstyrning ger dig i princip oändliga möjligheter med en extern blixt.

Set med sändare och mottagare med TTL-automatik

Vinkelsökare

Om man fotograferar makro, det vill säga väldigt små saker som till exempel blommor eller insekter, hamnar man ofta ganska nära marken. Det kan vara svårt att nå ned för att titta i sin sökare när den hamnar för nära marken, och då kommer vinkelsökaren väl till pass. Den monteras på kameran istället för ögonmusslan och gör det möjligt att titta rakt uppifrån istället för i objektivets längdriktning. Idag har många kameror en vridbar display som ger möjlighet att köra med live view och undvika problemet, men för er som inte har den finessen på kameran ser jag vinkelsökaren som ett givet fototillbehör.

Vinkelsökare Seagull 1-2,5x
Seagull vinkelsökare

Batterigrepp

Ett batterigrepp, eller vertikalgrepp som det också kallas, är ett fototillbehör som monteras under kameran. I det finns det plats för 1-2 batterier, beroende på modell, vilket gör att man får tillgång till dubbelt så mycket batteriström. Därav namnet batterigrepp. Ett minst lika viktigt användningsområde är som vertikalgrepp. När man vänder på kameran och tar stående bilder så blir det ofta svårt att nå avtryckaren, och att justera inställningar ska vi bara inte tala om. De flesta batteri-/vertikalgrepp har en avtryckarknapp och ett antal av kamerans inställningsknappar, som man lätt når och kan trycka av eller justera som man vill. Dessutom ger batterigreppet ett större handgrepp till dagens förhållandevis små kamerahus, vilket tillsammans med lite extra vikt är en fördel vid användning av stor och tung optik.

Batterigrepp för Canon EOS 7D
Batterigrepp med exempel på avtryckare och inställningsknappar

Kamerarem

Även om man har en skön kameraväska att bära sin kamera i så kommer ju tillfället när man vill ha den framme. Då är det skönt att ha en kamerarem monterad som man kan ha runt nacken eller runt handleden. Det finns även speciella handlovsremmar som man stoppar in handen i när man vill känna lite bättre grepp. Förutom de kameraremmar som följer med de flesta kameror så finns det andra. De kan vara skönare och skonsammare att bära, som till exempel remmar tillverkade av neopren som fjädrar och minskar belastningen på axlar och nacke, eller bara se häftiga ut och vara ett sätt att göra din kamera personligare.

De så kallade rapid-remmarna är av en annan typ. Istället för att bäras runt halsen eller på axeln så bär man kameran i remmen diagonalt över överkroppen. Remmen är lång, och när man ska fotografera drar man bara upp kameran som löper i remmen. När man är klar släpper man ned kameran igen, och den hänger vid sidan. Finns även i en dubbel variant, där man kan ha en kamera vid varje sida på kroppen. Bra om man har behov av att använda normaloptik och teleoptik samtidigt exempelvis.

Svart kamerarem i neopren
Svart kamerarem i neopren
En rosa kamera rem gör din kamera unik
Kamerarem av typ rapid, som man inte tar av sig när man fotograferar
En dubbelvariant av rapid-remmen, för dig som behöver ha två kameror till hands samtidigt. T e x en med normaloptik och en med teleoptik.

Stepringar

Om man köper dyra kamerafilter med specialeffekter till sina objektiv så kommer det förr eller senare att bli så att man vill använda filtret på ett annat objektiv med en annan filtergänga. Istället för att köpa en komplett uppsättning med filter även för det objektivet så kan man använda en stepring. Stepringen är en adapter som har två olika stativgängor, en som passar på objektivet och en annan som passar på filtret.

Stepring 58 - 67 mm
Stepring monterad på kamera med 58 mm filtergänga och filter med 67 mm gänga.

Selfiestick

I dagens samhälle med alla sociala media är det för många vardag att ta en bild på sig själv, en selfie, med dagens kläder, dagens frisyr eller vad det nu må vara. Alla som har provat vet att det kan vara lite svårt att nå ut med armen så långt att bilden blir bra. Då kan ett speciellt stativ vara bra att ha. En så kallad selfie stick är ett enbensstativ som är speciellt anpassat för just detta. Det är litet, lätt och har ofta en klämma i änden där man kan sätta fast sin smartphone, som ju inte har någon stativgänga. Många har dock även gänga för den som föredrar att använda en kamera.

CL-MPMOB10
Selfie stick, stativ för självporträtt