Datortillbehör

Datortillbehören

En sida som handlar om de fototillbehör som kopplas till datorn.

Bildredigeringsprogrammet – är det ett fototillbehör?

Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Corel Paint Shop Pro eller gratisprogrammet GIMP. Det finns många olika program för att redigera sina bilder. Vilket man väljer styrs i första hand av vilka funktioner man vill ha kontra priset på programmet. Adobes program hyr man i allmänhet idag. För ett par upp till ca fem hundra kronor i månaden väljer man ett antal program man vill använda. Corel PaintShop Pro 2018 kostar idag ca 799 kr vid köp direkt från Corel. GIMP är som sagt helt gratis. Det skiljer en hel del i funktionalitet hos programmen, och som sagt så får man väga fördelarna mot priset. För de allra flesta amatörfotografer så räcker Elements eller Paint Shop Pro gott och väl till.

Photoshop och Paint Shop Pro
Bildredigeringsprogram. Versionerna är några år gamla, men båda programmen är aktuella.

Arkiveringsprogram – det man inte vet var man har, det har man inte…

En annan sak man bör fundera ordentligt över är hur man ska arkivera och indexera sina bilder. För en aktiv amatörfotograf är det ingen omöjlighet att samla på sig tiotusentals bilder varje år. Om man ska ha en ärlig chans att hitta något i det arkivet så bör man ha indexerat bilderna på något bra sätt. Det finns en del olika program på marknaden även för detta. Adobe, som satsar mycket på just bilder och bildhantering, har ett program till detta som heter Photoshop Lightroom. Google har ett gratisprogram som heter Picasa som bland annat är anpassat för användning tillsammans med bilduppladdningstjänsten Flickr.

GPS-program

För den som reser mycket kan det vara praktiskt att geotagga sina bilder, dvs skriva in i bildens EXIF var den är tagen. Om man vill finns ofta möjligheten att skriva koordinaterna på själva bilden också. Idag har de flesta smarta mobiltelefoner en inbyggd GPS som man kan använda för ändamålet. Vi har i vår blogg beskrivit hur man kan använda gratisappen Google Mina spår för att spela in informationen och sedan ett valfritt program för att skriva in koordinaterna i bildens EXIF. Ett gratisprogram för att skriva i EXIF är Easy GPS.

Screenshot_2013-02-13-07-39-22

easy_gps_5

Kortläsaren – en tidssparare

Att läsa in sina bilder i datorn kan vara en nog så lång och besvärlig process. Därför kan en kortläsare vara ett bra fototillbehör. En kortläsare kan i allmänhet läsa data från kortet betydligt snabbare än vad kameran kan, och vissa har flera ”slots” för samma typ av kort så att man kan läsa från flera samtidigt. När man ska välja en kortläsare är det viktigt att kolla så att kortläsaren kan läsa och skriva data snabbare än korten man använder, så att inte läsaren blir en flaskhals. Det ska gärna finnas en god marginal så att kortläsaren håller för en uppgradering på minneskort. Ta även för vana när du ska resa att packa ned kortläsaren tillsammans med dina andra fototillbehör, så att du kan läsa in bilderna på resan.

Lagring/backup – nödvändigt, nödvändigt, nödvändigt…

Som tidigare sagts så är det ingen omöjlighet att man ska ta hand om tiotusentals nya bilder varje år, även om man bara är amatör. En av sakerna som man absolut inte får glömma är lagringen på datorn. Dels måste man se till att ha ordentligt med plats för bilderna på sin hårddisk, men dessutom måste man vara noga med backup. Det kan vara lämpligt att införskaffa ett par kraftiga, bärbara hårddiskar som ansluts via USB. Det finns hårddiskar som är framtagna som fototillbehör och som har inbyggd kortläsare. Hårddiskarna ska helst förvaras på en annan plats än hemmet. Det är många som gör regelbundna backuper men som förvarar den på skrivbordet bredvid datorn. Om brand eller tjuvar skulle vara i farten så är risken stor att man står utan både original och backup.

En NAS, Network-attached storage, är en slags extern hårddisk som ansluts till och nås via hemnätverket. På så sätt slipper man ansluta den när den ska användas. Fördelar med en NAS är att det ofta finns inbyggda funktioner som tex FTP- och webserver i dess kontrollprogramvara. Det innebär att med rätt inställningar kan man nå sin NAS även när man är på resande fot och via FTP-protokollet skicka hem sina filer från resan. Även här är dock placeringen viktig, i händelse av stöld eller brand. Backup kan tyckas tråkigare än att köpa andra fototillbehör, men är viktigt att tänka på.

Ett alternativ är olika backuptjänster på internet, som finns i olika prisklasser. Dessa kräver en bra internetuppkoppling för att vara praktiskt användbara, och även här har man fördelen av att kunna använda sin backup på resan.

Kalibrering av bildskärm

För att kunna behandla dina bilder och skapa ett slutresultat som du är nöjd med måste du kalibrera din bildskärm regelbundet. Det gör man med olika typer av kalibratorer, där man sätter en del på bildskärmen som läser av ljusheten och kommunicerar med en installerad programvara och justerar det rätt. Kalibreringen bör göras om minst några gånger per år.